Töltött zeller

Lílávadzsra Pressing Lajos

Töltött zeller

A jellegzetes, átható ízű zeller nemcsak levesek ízesítésére használható, hanem változatos főételeket is készíthetünk belőle. A töltött zeller egyike a lehetőségeknek.

Hozzávalók (4 adag)

2 db nagyobb zeller
fél fej vöröshagyma
10 dkg félkemény sajt
1 db főtt kemény tojás
és/vagy 1/2 szelet rozskenyér felkockázva, pirítva
2 evőkanál tejföl
só, bors ízlés szerint
késhegynyi pirospaprika
kevés zsiradék
petrezselyemzöld

Elkészítés

A megtisztított, megmosott zellergumókat félbevágjuk, és körülbelül 20 perc alatt nem túl puhára előfőzzük, majd leszűrjük és hűlni hagyjuk. Közben megfőzzük a keménytojást, és előkészítjük, felkockázzuk a sajtot. Amikor a fél zellerek kissé kihűltek,kivájjuk a belsejüket, és a kikotort részt felaprítjuk.

A kivájt zellergumóknak körülbelül fél cm falvastagságot hagyjunk. A töltelék elkészítéséhez forró zsiradékban megpároljuk a felkockázott hagymát, rádobjuk a kivájt zellerdarabokat, belekeverjük a fűszert, és fedő alatt megpároljuk. Egyéb zöldségeket, például paprikát, paradicsomot vagy egy kis marék fagyasztott vegyes zöldséget
is adhatunk hozzá.

Amikor a töltelék megpuhult, a tűzről lehúzva keverjük hozzá a tojás- és sajtkockákat, a pirított kenyérkockákat, majd a végén egy evőkanál tejfölt. A fél zellerek belsejét kenjük be egy kevés olívaolajjal, majd töltsük bele a tölteléket. A zellereket egy sütőpapírral bélelt tűzálló tálban egymás mellé helyezzük, és előmelegített sütőben készre sütjük.

Tálaláskor a tetejüket kenjük meg egy kevés friss tejföllel, és szórjuk meg aprított petrezselyemzölddel. Köretként sült krumplit vagy bulgurt adhatunk mellé, de jól megy hozzá a fokhagymás vajban párolt sárgarépa is. 

JÓ ÉTVÁGYAT!